מבני חינוך / ביה"ס מקיף ‘אלסלאם’ / חורה

ביה״ס תיכון / 'אלסלאם' (חורה)

_____________

מאחורי תכנון בית ספר התיכון החדש ביישוב חורה שבנגב, עמד הרעיון המרכזי לפרוץ את הגבולות הטבעיים של בית ספר רגיל, כך שיהיה אפשר לכנס בחצרו אירועים ציבוריים רחבים של היישוב. בכך הפך בית הספר ממוסד חינוכי רגיל למוקד פעילות לכל תושבי העיירה. בית הספר שוכן על ראש אחת הגבעות בעיירה והוא בולט בסביבתו. תכנון בית הספר כולל  24  כתות לימוד, ספרייה, ומשרדים. המבנה מתאפיין בעיצוב נקי, מוקפד ועוטף, וכולל רחבה גדולה בצורת חצי גורן עגולה, אשר עוצבה בהתאם לטופוגרפיה, מתוך כוונה להתאים את המבנה לסביבתו, ולמעט ככל האפשר בהתערבות בה. המבנה תוכנן בהשראת הסטואה של יוון העתיקה: מבנה הנשען על קומת עמודים מקורה הפתוחה אל רחבה ומשמשת למעבר ולמפגש. כך, המסדרון התחתון בבניין מאורגן מאחורי שורת עמודים ופתוח לרחבה ממנה יורדות חמש שורות של מושבים מדורגים. היושבים בטריבונות נהנים מתצפית לכיוון הישוב שלמרגלות בית הספר, וכך נשמר ומתהדק הקשר בין התלמיד למקום מגוריו. במפגש בין שתי הקומות דאגנו למסגר את המבט לעבר הנוף המדברי בו שוכנת העיירה, כמעין תזכורת לתלמידים היכן הם חיים ופועלים. המסדרונות בשתי קומות הבניין ממוקמים בצמוד לדופן הבניין הפונה לרחבה שבחזית. בקומה התחתונה המסדרון פתוח אל הרחבה, ומאופיין בהצללה רחבה. לאורך המסדרון מוצבים פתחים בתקרה, המאפשרים קשרי מבט עם המסדרון שבקומה העליונה, הנהנה מזרימת אוויר הודות לסבכה המורכבת לאורכו, המעוצבת בהשראת האדריכלות המוסלמית הקדומה, ומשמרת שיטות בנייה מסורתיות שהשתמשו בהן באזורי אקלים חם במיוחד, וכך מעניקה לבניין, מבחוץ ומבפנים, את אופיו המיוחד.